S ponosom objavljujemo da je 9. rujna 2024. godine, na prvi dan nove školske godine, svečano otvoren Centar izvrsnosti za robotiku u Srednjoj školi Dugo Selo. Ovaj značajan događaj obilježio je početak nove ere u obrazovanju i tehnološkom napretku naše škole.
Podsjetimo, Centar izvrsnosti za robotiku dio je Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0, a njegova izgradnja financirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,5 milijuna eura, od čega je više od 6,5 milijuna eura osigurano iz Europskog socijalnog fonda, gotovo 4 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija pridonijela s gotovo 5 milijuna eura.

Ravnateljica Srednje škole Dugo Selo, Darinka Svetec, istaknula je važnost ovog projekta za našu školu: „Danas smo ovdje kako bismo proslavili još jedan važan korak u razvoju naše škole i zajednice, korak koji nas vodi u budućnost obrazovanja i inovacija. Ovim projektom naša škola ide u korak s novim tehnologijama, a naši učenici napreduju kako kompetencijama, tako i praktičnim radom“.

Gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian, također je izrazio svoje zadovoljstvo: „Dugo Selo je grad s najvećim prirodnim prirastom i vitalnim indeksom u Zagrebačkoj županiji. Zahvaljujem Zagrebačkoj županiji što je prepoznala potencijal Dugog Sela i odlično rasporedila sredstva za ovaj projekt. Na današnjem tržištu rada nedostaje stručnjaka i obrtnika, a edukacijom kroz ovaj centar naši učenici bit će konkurentniji na tržištu rada“.

Zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, naglasio je važnost ulaganja u obrazovanje: „Ulaganje u mlade, ulaganje je u budućnost. Zagrebačka županija kontinuirano osigurava 40 posto proračuna za obrazovanje. Ovaj projekt od iznimne je važnosti za obrazovni sustav, ali i gospodarstvo Zagrebačke županije koje će uz kvalificiranu radnu snagu još snažnije rasti“.

Srednja škola Dugo Selo ovom investicijom dobila je 720 m² novog školskog prostora s pet dodatnih kompletno novoopremljenih učionica. Nova školska godina započela je sa 700 učenika u deset obrazovnih programa, uključujući opću gimnaziju, tehničara za računalstvo, strojarsko računalnog tehničara, ekonomista, frizera, instalatera grijanja i klimatizacije, plinoinstalatera, automehaničara, elektromehaničara i elektroinstalatera.
Ovaj Centar izvrsnosti za robotiku predstavlja veliki korak naprijed za našu školu i cijelu zajednicu, omogućujući našim učenicima da steknu vrhunske kompetencije i budu spremni za izazove budućnosti.

Skip to content